Bli en del av Patia
Jour- och Familjehem
Patia erbjuder jour- och familjehem över hela Sverige. Vi tar emot placeringar av barn och unga enligt socialtjänstlagen (SoL) samt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).
Patias familjehemskonsulenter har hela Sverige som sin arbetsplats!
Våra konsulenter har flera års erfarenhet av att arbeta inom konsulentstödd jour- och familjehemsvård, inklusive förstärkt familjehemsvård.
Vi har idag kontor på 4 platser i landet och ramavtal med över 100 kommuner. Våra familjehem finns från Skåne i syd till Norrbotten i norr.
Inför varje placering genomförs en utförlig utredning för att kunna matcha placeringen och familjehemmet på bästa sätt. Vårt individbaserade synsätt innebär att varje uppdrag är unikt och anpassas till individens behov och förutsättningar.
Under pågående placering erbjuds våra familjehem konsulentstöd och jour dygnet runt. Fokus ligger på handledning, rådgivning i vardagsfrågor samt en hög tillgänglighet.
Vanliga frågor och svar
-
Ja, det är fullt möjligt att vara ensamstående och fungera som familjehem. Det viktiga är att du kan erbjuda ett tryggt, stabilt och kärleksfullt hem för den placerade.
-
Ja, det går att arbeta heltid samtidigt som man är familjehem, men det kan vara en utmaning, särskilt i början av uppdraget. När ett barn placeras i ett familjehem är det viktigt att skapa en trygg relation, vilket ofta kräver extra tid och närvaro. Dessutom kan det i början av placeringen vara många möten med socialtjänst, skola, vårdgivare eller andra involverade parter. Därför är det en fördel om du har möjlighet att anpassa eller ha en flexibel arbetstid för att möta dessa behov. Att vara tillgänglig för barnet när det behövs är en central del av uppdraget som familjehem.
-
Ett jourhem tar emot barn och ungdomar som ofta behöver placeras akut. De stannar en kortare tid medan socialtjänsten utreder vad som behöver göras.
Ett familjehem tar emot barn som behöver vård och fostran under den tid som behövs i varje enskilt fall. De tar emot barn som är i behov av extra stöd, utöver det som familjehem brukar ge
Den största skillnaden mellan jourhem och familjehem ligger alltså i varaktigheten och syftet med placeringen. Jourhem är en kortsiktig lösning som hanterar akuta behov, medan familjehem är en långsiktig och mer stabil lösning för att ge barnet en trygg uppväxtmiljö. Båda typerna av dem spelar en avgörande roll i att stöta barn och ungdomar som befinner sig i svåra situationer
-
Ja, vi har specialiserade och utbildade skyddskonsulenter som bistår våra familjehemskonsulenter vid skyddsplaceringar. Detta säkerställer att både barnet och familjehemmet får det stöd som behövs i känsliga och utsatta situationer. Om det ingår i uppdraget erbjuder vi även professionella skyddsbedömningar för barn och ungdomar som placeras i våra familjehem eller jourhem.
-
För att bli familjehem behöver vi följande dokument:
- Misstankeregister
- Belastningsregister
- Registerutdrag från Försäkringskassan
- Uppgifter från Kronofogden
- LOB
- Socialregister från din hemkommun
Vi samlar in dessa uppgifter för att göra en samlad bedömning och försäkra sig om att familjehemmet kan erbjuda en trygghet och stabil miljö för barnet.
Eventuella anmärkningar bedöms från fall till fall.
Några ord från våra familjehem
-
"Vår familjehemskonsulent är mycket initiativtagare och handlingskraftig"
-
"Vi upplever samarbetet med vår familjehemskonsulent som mycket positivt. Hen är alltid lyhörd för våra behov och ger värdefulla insikter som bidragit till vårt fortsatta arbete"
-
" Vi får alltid goda råd och förslag på hur vi ska hantera specifika situationer"